HACCP w kontakcie z żywnością. Gdzie znajduje zastosowanie?

Wdrożenie systemu HACCP jest niezbędne do prowadzenia działalności gospodarczej, opierającej się na kontakcie z żywnością. Wymagania prawne, określone w przepisach, dotyczą zachowania środków higieny podczas produkcji rolnej, magazynowania, czy handlu. Jak wygląda jego stosowanie w praktyce i na co należy zwrócić uwagę?

Na czym opiera się HACCP?

Najprościej mówiąc – dokumentacja HACCP pozwoli oszacować i skontrolować zagrożenia, możliwe do powstania podczas produkcji czy sprzedaży produktów spożywczych. Wszystkie wymagania, dotyczące ochrony żywności zostały określone w odpowiednich przepisach prawnych. Do tej grupy możemy zaliczyć następujące ustawy:

  • Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z 2006 roku;
  • rozporządzenia nr 853/2004 ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego;
  • art. 5 powyższej ustawy – dotyczący osób produkujących i wprowadzających produkty spożywcze na rynek.

Każda działalność gospodarcza, mająca styczność z żywnością, powinna posiadać swój indywidualny system wdrożenia HACCP, odpowiedni dla typu prowadzonych działań. Dobrze przygotowany projekt powinien posiadać wszystkie warunki i być w pełni bezpieczny dla potencjalnego konsumenta.

Jakie działalności gospodarcze muszą posiadać system HACCP?

Jak już wiadomo – dokumentacja oceniająca zagrożenia, dotyczy wszystkich obszarów produkcji i rozpowszechniania żywności. Niezbędna okaże się więc w takich miejscach jak:

  • piekarnie, cukiernie;
  • zakłady mięsne;
  • sklepu spożywcze;
  • magazyny z żywnością;
  • bary, pizzerie, restauracje;
  • hotele, salony spa;
  • zakładu usuwające odpady odzwierzęce.

Zalety wdrożenia systemu HACCP

Oprócz bezpieczeństwa i zgody sanepidu na prowadzenie nowej działalności gospodarczej, można zyskać coś znacznie cenniejszego. Dzięki wprowadzeniu odpowiednich procedur i zlikwidowaniu zagrożenia, można zyskać uznanie w oczach klientów, a także zbudować solidną markę, dbającą o bezpieczeństwo. Postępowanie, zgodne z literą prawą, pozwoli także na uniknięcie wysokich kar, wynikających z pomyłek i niedopatrzeń. Dzięki temu budżet firmy nie będzie narażony na straty.

12 kroków wdrażających HACCP

  • Zorganizowanie środków i zatrudnienie kierowników;
  • powołanie grupy badawczej ds. HACCP;
  • scharakteryzowanie produktów i grupy odbiorców;
  • określenie procesu produkcji;
  • zweryfikowanie zagrożeń;
  • określenie punktów CCP;
  • ustalenie granic i kryteriów tolerancji;
  • monitorowanie zagrożeń;
  • zaplanowanie odpowiedniego systemu monitorowego;
  • ustalenie sposobów na poprawę sytuacji;
  • wdrożenie procedury sprawdzającej;
  • skrupulatne prowadzenie dokumentacji i stałe weryfikowanie danych.

Dzięki wdrożeniu systemu HACCP każda firma ma szansę na bezpieczny rozwój i samodoskonalenie. Warto zaczerpnąć porady ekspertów i wykonać pełną dokumentację, która skutecznie wpłynie na losy i renomę całej działalności gospodarczej.