Nietolerancja glutenu – czym jest i jaką dietę stosować?

Nietolerancja glutenu u osób dorosłych i dzieci objawia się występowaniem wysypki, jednak w przypadku tych pierwszych może ona być spowodowana także innymi chorobami. Dlatego podczas podejrzenia, że nasz organizm nie toleruje glutenu warto udać się do lekarza, który przeprowadzi odpowiednie badania. Czym jeszcze objawia się ta choroba? Jaką dietę stosować?

Co to jest nietolerancja glutenu?

Nietolerancja glutenu to nic innego jak nietolerowanie białek, które występują w ziarnach zbóż. To dlatego wiele osób musi rezygnować z takich produktów jak chleb, czy bułki. Według badań szacuje się, że nawet dziesięć procent populacji może nie tolerować glutenu.

(Sprawdź najlepszy catering dietetyczny Katowice – https://fit-catering.pl/catering-dietetyczny-katowice/)

Wraz z coraz większą modą na jedzenie bezglutenowe pojawiło się także wiele mitów, mówiące o szkodliwości tego białka na zdrowie ludzkie. Eliminowanie ich z codziennej diety powinno zostać przede wszystkim skonsultowane ze specjalistą. Mimo to u osób cierpiących na tą chorobę można wyróżnić trzy pochodne jednostki chorobowe związane z nietolerancją białek zbożowych:

  • – celiakia
  • – nieceliakalna nadwrażliwość na gluten
  • – alergia na pszenicę

Jak się objawia brak tolerancji na gluten?

Objawy zazwyczaj się różnią. Zależy to od tego, jaka jednostka chorobowa jest konsekwencją nietolerowania glutenu. Najszybciej pojawiają się one u osób z alergią na pszenicę, bo nawet kilka sekund po spożyciu tych białek. Objawy obejmują między innymi:

  • – układ oddechowy
  • – układ pokarmowy
  • – może pojawić się wstrząs anafilaktyczny
  • – skórę

Objawy nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten oraz celiakii są bardzo podobne:

  • – ból brzucha
  • – biegunki
  • – duszności
  • – wzdęcia
  • – wymioty i nudności
  • – bóle głowy
  • – ataksja glutenowa
  • – przewlekłe zmęczenie
  • – bezsenność
  • – problemy skórne
  • – osteoporoza
  • – zaburzenia płodności
  • – anemia
  • – utrata masy ciała

Jak widać objawów jest bardzo dużo z czego wiele z nich może się pojawiać podczas przechodzenia innych chorób. To dlatego tak ważna jest diagnostyka i wywiad medyczny, które pozwolą zdefiniować chorobę. Wartym podkreślenia jest fakt, że objawy przy nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten mogą pojawić się kilka godzin lub dni po kontakcie z białkami zbożowymi. W przypadku celiakii mogą one wystąpić dopiero po kilku tygodniach, miesiącach, a nawet latach od spożycia glutenu.

Jaką dietę stosować przy nietolerancji glutenu?

Jedyną metodą leczenia nietolerancji glutenu jest jego wyeliminowanie z diety. Niestety występuje on w wielu produktach co może oznaczać tylko to, że będzie trzeba wtedy się przestawić na inne żywienie. Gluten można znaleźć między innymi w pieczywie, konserwach rybnych i mięsnych, wędlinach, śmietanie, czy też serkach topionych.

Tak jak nie ma wątpliwości co do tego, że nie można spożywać produktów zawierających pszenicę, żyto i jęczmień, tak pojawiają się one w przypadku owsa. Najlepiej w takim przypadku szukać towarów z owsem certyfikowanym.

Towary ze znakiem przekreślonego kłosa są gwarancją tego, że nie zawierają glutenu i to właśnie po tym najłatwiej zorientować się, że są to produkty w głównej mierze dla osób zmagających się nietolerancją glutenu. Trzeba jednak mieć na uwadze, że zwykle takie produkty zawierają niezdrowy tłuszcz palmowy, spulchniacze, niewiele błonnika oraz są wysoce przetworzone.

Istnieje także dosyć liczna grupa zbóż, które nie zawierają glutenu:

  • – ryż
  • – amarantus
  • – komosa ryżowa
  • – gryka
  • – kasza jaglana

Czy gluten jest szkodliwy dla organizmu?

Do tej pory zdiagnozowano tylko trzy jednostki chorobowe wynikające z nietolerancji glutenu. Mimo to nie ma żadnych badań, które mogłyby potwierdzić, że gluten jest szkodliwy na organizm ludzki. Niestety brak świadomości tego i ślepe podążanie za modą powoduje, że społeczeństwo rezygnuje z jego spożywania.

 

Eliminacja glutenu bez konsultacji ze specjalistą i jakiejkolwiek diagnostyki może wyrządzić więcej szkód niż dać coś dobrego. Efektem tego postępowania może być niedobór witamin i minerałów. Ponadto źle skomponowana dieta niezawierająca glutenu może negatywnie oddziaływać na równowagę mikrobiologiczną przewodu pokarmowego.