Utrata smaku – przyczyny, leczenie

Zaburzenia odczuwania smaku mogą wydawać się błahym problemem, jednak tak naprawdę ich przyczyną są zazwyczaj inne schorzenia. Warto dowiedzieć się więcej na temat tej przypadłości, a także jej objawów, przyczyn i skutków, jakie może ze sobą nieść. Czym są zatem zaburzenia smaku? Więcej można dowiedzieć się w kolejnych częściach artykułu.

Kilka słów o smaku

Zmysł smaku pozwala na czerpanie przyjemności ze spożywanych posiłków, ale jego zadaniem była także ochrona człowieka na przestrzeni setek tysięcy lat. Przykry smak odczuwany podczas jedzenia często był sygnałem, że pożywienie może być trujące lub nieświeże. Obecnie znacznie łatwiej jest ocenić jakość pożywienia, ale smak dalej służy ludziom. Może być on odbierany dzięki kubkom smakowym znajdującym się na języku. Na odczuwanie smaku ogromny wpływ ma także zmysł węchu, co można zaobserwować chociażby w czasie przeziębienia, kiedy mamy zatkany nos. Zaburzenia smaku mogą mieć różną postać, jak chociażby utrata smaku po lekach lub zmiana odczuwania poszczególnych smaków, do których należą słodki, słony, kwaśny, gorzki i umami.

Zaburzenia zmysłu smaku to nie tylko jego utrata

Jednym z najczęściej rozpoznawanych zaburzeń smaku jest jego utrata. Polega ona na tym, że pacjent nie odczuwa żadnego smaku podczas spożywania pokarmu. Może ono polegać na zaniku odczuwania jednego smaku lub kilku. Jednak nie można zapomnieć, że nie jest to jedyne zaburzenie związane ze smakiem. Wyróżnić można także inne, jak:

  • aguesia — nieodczuwanie smaków,
  • hypoguesia — częściowy zanik odczuwania smaków lub osłabienie jego odczuwania,
  • dysguesia — nierealne odczuwanie smaków, przykładem jest sytuacja, kiedy pacjent zamiast przyjemnego smaku odczuwa inny, zwykle nieprzyjemny smak,
  • hiperguesia — jest to przypadłość objawiająca się wzmożonym odczuwaniem walorów smakowych, czyli kiedy pacjent odczuwa, że pokarm jest np. bardziej słodki niż w rzeczywistości.

Jak już wspomniano, powyższe dolegliwości mogą dotyczyć równie jednego konkretnego smaku, kilku, a czasem nawet wszystkich.

Przyczyny zaburzeń i utraty smaku

W przypadku, kiedy dopadają nas zaburzenia lub nagła utrata smaku przyczyny mogą być różne. Warto skonsultować je z lekarzem i udać się do doświadczonego laryngologa. Polecić można przychodnię prywatną CM Promed, w której przyjmują znani i uznani specjaliści. Skierują oni na badania i pomogą postawić odpowiednią diagnozę, określając tym samym przyczyny utraty smaku.

Do najczęstszych przyczyn podobnych zaburzeń mogą należeć:

  •  utrata smaku po lekach, np. po przyjmowaniu antybiotyków, leków przeciwhistaminowych,
  •  leczenie za pomocą radioterapii głowy lub szyi,
  •  urazy głowy i leczenie z nimi związane,
  •  infekcje górnych dróg oddechowych, przeziębienie, grypa, przewlekłe stany zapalne,
  •  przebycie zabiegów nosa, uszu, gardła, jamy ustnej,
  •  zaburzenia lub utrata węchu,
  •  nieodpowiednia higiena jamy ustnej,
  •  choroby języka lub utrata komórek smakowych,
  •  zaburzenia gospodarki hormonalnej,
  •  brak niektórych składników mineralnych w organizmie.

Czasem przyczyną zaburzeń i utraty smaku mogą być inne poważniejsze, przewlekłe choroby jak cukrzyca, stwardnienie rozsiane, czy niedoczynność tarczycy.

Diagnostyka i leczenie

Diagnozowanie przyczyn utraty smaku i wdrażanie leczenia powinno odbywać się pod okiem specjalisty. Jeśli pacjenta dopada utrata smaku leczenie oferowane przez specjalistów laryngologów z CM Promed może pomóc w rozwiązaniu tego problemu. Diagnostyka opiera się głównie o badania obrazowe i laryngologiczne. W zależności od przyczyn leczenie może obejmować po prostu danie sobie czasu na odzyskanie zmysłu smaku, odstawienie lub wymianę leków, które powodują jego utratę. W sytuacji, kiedy smak jest utracony na stałe pomóc może urozmaicenie diety.

[Głosów: 0   Average: 0/5]