Sprężyny talerzowe do zastosowań krytycznych

Faktem jest, że coraz więcej osób chętnie kupuje tego typu elementy. Czym cechują się sprężyny talerzowe DIN 2093? Jakie mają główne zalety? Gdzie są wykorzystywane przez ekspertów z różnych branż?

Jak można scharakteryzować sprężyny talerzowe?

Warto wiedzieć, że sprężyny talerzowe to specjalnie wykonane pierścienie stożkowe. Akcesoria tego typu powstają na przykład biorąc pod uwagę takie komponenty, jak stal sprężynowa lub stal nierdzewna. Na skutek zastosowania takich właśnie materiałów można uzyskać znakomite właściwości tłumienia w obciążeniach statycznych oraz dynamicznych. Są one rozkładane równomiernie – uwzględniając górną wewnętrzną oraz dolną zewnętrzną krawędź sprężyny. Istotną informacją jest fakt, że zazwyczaj grubość pojedynczej sprężyny jest stała. Mogą one być stosowane w formie całego pakietu albo pojedynczo. O czym jeszcze warto wspomnieć? Dobrej jakości sprężyny talerzowe mogą być założone – wzdłuż osi – w sposób statyczny albo dynamiczny. Na dodatek podkładki talerzowe są układane uwzględniając rozmaite metody, co także zwiększa ich uniwersalność.

Akcesoria z tej grupy są stosowane w wielu sytuacjach. Na przykład jako systemy zawieszenia kotła w przypadku elektrowni. Poza tym są wykorzystywane w temacie wibroizolacji. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć je jako zawory bezpieczeństwa lub w formie zabezpieczenia przed przeciążeniem rozdzielni transformatorowej. Ponadto sprężyny talerzowe są wykorzystywane również jako mocowanie elementów obrabiarek, sprzęgła lub podnośniki linowe. Gdzie jeszcze takie akcesoria mają – kolokwialnie pisząc – branie i są wyjątkowo popularne? Na przykład jako hamulce bezpieczeństwa dla dźwigów oraz podnośników. W przypadku kompensacji luzu na łożyskach kulkowych także stosuje się właśnie tego typu elementy…

Najważniejsze zalety sprężyn talerzowych

Warto zaznaczyć, że sprężyny talerzowe DIN 2093 mają rozmaite zalety. To one w głównej mierze powodują, że te akcesoria są tak często stosowane w rozmaitych branżach. Do ich produkcji stosuje się stal sprężynową oraz stal nierdzewną A1. Elementy z tej grupy mają na dodatek fosfatyzowaną powłokę. Podkładki talerzowe mogą posiadać grubość od 0,2 do 10 mm. Należy podkreślić, że akcesoria tego typu wykazują między innymi stosunkowo dużą nośność przy małym ugięciu sprężyny. Wykazują również o wiele lepsze wykorzystanie przestrzeni, wysoką trwałość zmęczeniową oraz brak jakichkolwiek skłonności do odkształcania. Warto też wspomnieć o możliwości stosowania w tym przypadku różnych, specjalistycznych materiałów.

[Głosów:1    Średnia:5/5]